Päivitetty 08.11.2015

seitsemän

revonpojan sukua

OMAN KODIN KAIPUU

Hiljan, Wihtorin ja seitsemän revonpojan sukua

Mauri Repo

Isovanhempieni Hilja ja Wihtori Revon ja heidän seitsemän poikansa sukutarinasta muotoutuu laaja ja mielenkiintoinen kulttuurihistoriallinen läpileikkaus suomalaiseen yhteiskuntaan 1800- luvun alkupuolelta nykyhetkeen.

Durchmanin ja Krankin laajat pappis- ja kulttuurisuvut ja pohjois-karjalainen Repojen maalaisvirkamiessuku liittyvät sukupolvien ketjussa toisiinsa. Teemana korostuu sukupolvinen traditio ja velvollisuus huolehtia suvun orvoista ja puoliorvoista lapsista ja kouluttaa heistä yhteiskunnan vastuullisisa jäseniä.

“... Joutua kokemaan 12-vuotiaana kodin hajoaminen, käydä koulua sukulaisissa, joissa on samanikäisiä lapsia ja saada tavan takaa nähdä koteja, mutta ei tuntea itse kuuluvansa sellaisen piiriin.” Yrjö.

Kova on Hiljan osa, kun isästä orvot pojat pitää lähettää eri puolille maata sukulaisten hoiviin kasvatettaviksi ja koulutettaviksi. Siihen velvoittaa sukupolvinen traditio. Poikien Yrjön ja Eino Sakarin, henkinen lähentyminen ja vahvan elinikäisen sukurakkauden perusta rakentuu sota-ajan kirjeenvaihdon myötä. Liikuttavan hellä ja huolehtivainen on veljesten suhde äitiin, jonka turvatusta tulevaisuudesta luvataan huolehtia.

Hiljan isoisän Johan Wilhelm Durchmanin ystävyys ja yhteistyö Elias Lönnrotin kanssa, isän Frans Petter Krankin oppiriita luterilaisen kirkon oikeasta opista, lestadiolaisuus ja Wihtori Revon vapaakirkollisuus tuovat kiinnostavan lisän teokseen.

Hiljan ja Wihtorin pojat FM Eino S. Repo ja FM Ville Repo ovat huomattavia 1900-luvun loppupuolen kulttuuri- ja kirjallisuusvaikuttajia, ja FM Yrjö Repo ja DI Veli Repo merkittävän opetustyöuran tehneitä pedagogeja ja oppikirjan tekijöitä. Tässä teoksessa valotetaan heidän taustaansa monelta taholta. Myös pastori Mitro Repo kuuluu veljesten sukuun.

Kirjan kirjoittaja FM Mauri Repo (s.1944) on eläkkeellä oleva yliopiston opettaja. Viimeiset 20 vuotta hän toimi Kuopion yliopiston kemian laitoksella opettajana ja opetuksen kehittäjänä. Hänen harrastuksiaan ovat sukuseuratoiminta, pohjoismainen yhteistyö, kirjallisuus sekä mökkeily ja kalastus.

Kirjoittanut: Mauri Repo

Kirjan tiedot ja Mauri Revon yhteystiedot löytyvät osoittesta:

Myös Googlettamalla Mauri Repo, Oman kodin kaipuu, löytyy tiedot kirjasta sekä Mauri Revon yhteystiedot.

Kirjaa voi tilata suoraan Mauri Revolta.

Oman kodin kaipuu on myös Kirjavälityksen tiedostoissa, joten sen voi tilata mistä tahansa kirjakaupasta!